Pressemeddelelse
2. februar 2017
 
 
 
 
IMAGE
 
 
 
 

GIVSKUD ZOOs nye næsehorn hedder Mazumba. Håbet er, at hun kan få unger i nær fremtid.

 

 

 

GIVSKUD ZOO sagde goddag til et næsehorn
- og farvel til et andet

 
 
 
 

GIVSKUD ZOO har netop taget imod Mazumba, som er parkens nye næsehorn. Samtidig har vi sagt farvel til næsehornshunnen Emily, som er rykket til en anden zoologisk have i Holland. Ombytningen af de to næsehorn var en stor, logistisk opgave - men blev gennemført i fin stil. .

 
 
 
 

Arbejdet med at flytte næsehornet Emily ud og Mazumba ind begyndte om morgenen, hvor syv folk hjalp til med at få Emily fra stalden og over i den transportkasse, der skulle fragte hende til Wildlands Adventure Zoo Emmen i Holland. For at undgå stress og forvirring er Emily i de seneste uger blevet trænet til frivilligt at gå ind i transportkassen. Det er rigtig gået godt, og det var også let at få hende ind i kassen under flytningen.
Derimod var det ikke helt så nemt at transportere kassen med næsehornet ud af stalden til den ventende lastbil. For det skulle foregå med palleløftere og håndkraft - hvilket var en særdeles tung opgave, for kassen med næsehorn vejede op mod fire ton. Det lykkedes dog efter lidt besvær at få Emily bakset ud, hvorefter en kran løftede kassen op på lastbilen, der skulle fragte Emily til Holland.

 

Skaber tryghed for det nye næsehorn
Med Emily vel pakket til afrejse var det tid til at flytte det nye næsehorn Mazumba fra Beekse Bergen Safari Park i Holland ind i stalden. Og indflytningen gik noget nemmere end udflytningen, for kranen løftede bare transportkassen med Mazumba ned til en port ved stalden, og med kassen skubbet helt op til døråbningen kunne GIVSKUD ZOOs nye næsehorn selv gå direkte ind i stalden.
Først var hun lidt usikker ved synet af de nye omgivelser, men GIVSKUD ZOOs direktør Richard Østerballe og dyrepasser Thomas Koldbæk, som til daglig passer næsehorn, var hurtige til at berolige hende. Thomas Koldbæk gik ned til hende for at vise vej til den bås, hvor hun skulle være.

 

- Jeg gik ned for at vise vej og skabe tryghed for hende. Mazumba er vant til mennesker, så det forbinder hun med noget genkendeligt, og så kan hun bedre slappe af, forklarer Thomas Koldbæk.

 

Alt i alt gik flytningen af de to næsehorn rigtig godt, og hele operationen tog blot fem kvarter.

 

Fint første møde
Mazumba havde inden afrejsen fra Holland fået lidt beroligende, så hun var ganske rolig ved synet af sit nye hjem. Hun fik nogle timer til at vænne sig til stalden, og derefter var det tid til at møde de andre næsehorn. Først blev hun introduceret for de andre hunner, som hun hilste på gennem tremmerne i staldbåsene. Bagefter kom hannen Otze ind. Også det møde gik godt, og hannen var meget interesseret i den nye hun i flokken. Det varer dog stadig nogle dage, før de får lov til at møde hinanden uden tremmer imellem.

 

- Sådan en han skal jo puste sig lidt op, når han skal vise sig over for en ny hun. Det foregår ofte som en blanding af kærligt slagsmål og tumlen rundt med hinanden. Og det er vi nødt til at vente med, til Mazumba kender anlæggene godt og ved, hvor hegnene er, og hvor hun kan løbe hen, hvis det bliver nødvendigt, fortæller direktør Richard Østerballe.

Håber på næsehornsunger
Emily kom til GIVSKUD ZOO fra Münster Zoo i 2004. Håbet var, at hun kunne blive drægtig, men det skete ikke, og hun viste ingen interesse for hannen Otze.
Derfor vil GIVSKUD ZOO nu se, om det kan lykkes at avle med den nye hun. Mazumba blev født i 2007, så hun er klar til at blive mor. Og Richard Østerballe satser på, at hun bliver det i GIVSKUD ZOO i nær fremtid:

- Alle næsehorn i verden er stærk truede, og det er vigtigt, at vi har velfungerende avlsprogrammer i de zoologiske anlæg, så de i det mindste kan være en slags reserve for de naturlige bestande. Selvom det hvide næsehorn, vi har i GIVSKUD ZOO, er de mest talrige i naturen, har de vist sig at være de sværeste at få til at yngle i fangenskab. Dagens ombytning af hunner er et af de redskaber, vi ved virker; det gælder om at skabe dynamik i flokken - så kommer ungerne også!

 
 
 
 
Kontaktinformation

Direktør Richard Østerballe, ro@givskudzoo.dk

 

 
IMAGE