Pressemeddelelse
28. maj 2019
 
 
 
 
 
 
 
 

Data kan hjælpe med at redde truede dyr fra udryddelse

 
 
 
 

Det kræver viden, hvis man skal kunne bevare truede dyr. Og sammen med andre zoologiske haver verden over bidrager GIVSKUD ZOO - ZOTOOPIA med store mængder videnskabelige data, der kan være med til at redde truede dyr fra udryddelse.

 
 
 
 

Når forskere arbejder med bevaring af dyrearter i naturen, står de ofte med store huller i deres viden om dyrene. Ved mange arter mangler der nemlig helt basal viden, for eksempel om hvor tidligt hunner får deres første unge, hvor lang tid der går mellem fødsler, og hvor længe dyrene lever.

- Der mangler faktisk information for mere end 98 procent af alle arter af pattedyr, fugle, reptiler og amfibier. Det er et stort problem, fordi det gør det svært for forskerne, at lave gode planer for fremtiden. Og dermed er det også sværere at sikre de truede arters overlevelse, siger biolog i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Verdens største datasæt
Der er dog hjælp - og viden - at hente hos de zoologiske haver. I en ny artikel publiceret i journalen Proceedings of the National Academy of Sciences beskriver forskere - anført af videnskabelig direktør hos Species 360 og lektor ved Syddansk Universitet Dalia Conde - at en stor del af den viden nu er tilføjet ved hjælp af computerprogrammet ZIMS (Zoological Information Management System). Det er en online, realtime database, hvor næsten 1.200 zoologiske institutioner i 97 lande skriver alle deres data om dyr ind i. Tilsammen er ZIMS verdens største dataset for vilde dyrearter.

- Ofte må man arbejde med "bedste-gæt" antagelser og håbe, at de nogenlunde passer med virkeligheden. Men med data fra ZIMS var det som at tænde et lys i et ellers meget mørkt rum. Fra pattedyr til amfibier så vi store huller blive fyldt med fundamentale data, der kan hjælpe bevaringsarbejdet med truede arter, siger Dalia Conde.
 

GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har været kraftigt involveret i udviklingen og brugen af programmet, lige siden ZIMS blev startet op.

- Vi har indtastet registreringer på over 6.000 dyr af næsten 300 arter. Det er information om for eksempel fødsler, dødsfald, behandlinger og flytninger af dyr. Og vi er glade for at kunne bidrage med information, der kan give et bredere billede og mere viden om truede arter, siger Kim Skalborg Simonsen.

Bidrager med essentiel viden
Med ZIMS får forskere konkrete data at arbejde med, hvilket hjælper dem med at kunne lave planer for arter og bevaring i fremtiden. For eksempel gav data fra ZIMS forskerne 73 procent mere viden om, hvor gamle hunner fra forskellige arter er, første gang de får unger. Det er en vigtig brik, når forskere skal lave et estimat over, hvor hurtigt en population af dyr vil kunne øges i fremtiden.

- For os er ZIMS et uundværligt redskab. Det giver os et fantastisk overblik over hvad vi har - ikke bare i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, men i hele verden. Vi kan trække viden om populationer og individer, om vægt, alder, medicinsk behandling og meget mere. Og at vores data så også kan bruges til at hjælpe de vilde bestande i naturen, gør det bare til et endnu mere vigtigt og relevant værktøj, siger Kim Skalborg Simonsen.

 

GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har igennem flere år haft et nært samarbejde om ZIMS med Dalia Conde. I samarbejde med Syddansk Universitet holder hun og parken også kurser om bevaring af truede dyrearter.

 
 
 
 
Kontaktinformation

Biolog Kim Skalborg Simonsen, kss@givskudzoo.dk

 
 
 
 

Vedhæftede filer

Brillebjørn15.jpg